Centralna banka Švajcarske oborila kamate na nulu

Bez autora
Aug 03 2011

Centralna banka Švajcarske smanjila je danas referentnu kamatnu stopu za tromesečni LIBOR sa dosadašnjih 0,25 odsto na nulu. Odluka je doneta iznenada, jer za avgust nije bila planirana, niti zakazana redovna sednica Saveta Narodne banke Švajcarske, na kojima se i donose takve odluke.Smanjenje kamatne stope na nula, kako procenjuju analitičari Raiffesen banke, motivisano je željom da se poveća novčana masa u švajcarskim feancima i tako zaustavi jačanje “švajcarca” u odnosu na evro.

Centralna banka Švajcarske oborila kamate na nuluCentralna banka Švajcarske smanjila je danas referentnu kamatnu stopu za tromesečni LIBOR sa dosadašnjih 0,25 odsto na nulu!

Odluka je doneta iznenada, jer za avgust nije bila planirana, niti zakazana redovna sednica Saveta Narodne banke Švajcarske, na kojima se i donose takve odluke.

Smanjenje kamatne stope na nula, kako procenjuju analitičari Raiffesen banke, motivisano je željom da se poveća novčana masa u švajcarskim feancima i tako zaustavi jačanje “švajcarca”  u odnosu na evro.

Samo u prethodna dva meseca, naime, švajcarski franak je ojačao za 10 odsto prema  evru, što je, kako ističu analitičari, delimično i posledica krize duga, sa kojom se suočavaju mnoge zemlje evrozone.

Analitičari Raiffeisen banke ocenjuju da je današnji potez Narodne banke Švajcarske “prvi u nizu koji će imati za cilj slabljenje franka i očuvanje ekonomske perspektive Švajcarske”.

Zvaničnici švajcarske Centralne banke najavili su da će “pomno pratiti” tržišna kretanja i da se može očekivati preduzimanje daljih mera za slabljenje švajcarskog franka ako se za tim ukaže potreba.

U poslednje tri godine, švajcarski franak je prema dinaru ojačao za više od 90 procenata, sa 47 na oko 90 dinara. Istovremeno, vrednost evra je po srednjem kursu Narodne banke Srbije porasla za 33,5 odsto, sa nepunih 77 na oko 102 dinara, dok je dolar ojačao za 44,2 procenta, sa 49 na 71 dinar. U odnosu na dinar, dakle, švajcarski franak rastao je tri puta brže od evra, a duplo više od američkog dolara.
 
“Švajcarac” bi mogao da se izjednački sa evrom

Pojedini ekonomisti i investicioni bankari procenjuju da će, ako se brzo ne smiri kriza u evrozoni, švajcarski franak nastaviti da raste.

Srđan Vlaški, analitičar Swiss Capital Group iz Ciriha izjavio je za novi broj Ekonom:east magazina da u Švajcarskoj nikoga ne bi iznenadio dalji rast franka i da se veliki broj analitičara sprema baš za takav scenario.

„Pre samo godinu dana za jedan franak mogli ste da kupite jedan dolar, a sada je za to dovoljno 0,8 franaka. No, to može da ima ozbiljne implikacije na švajcarsku ekonomiju i već vidimo najave otpuštanja ljudi i pad profita kompanija. Došlo se do toga da se čak razmišlja i o negativni kamatnim stopama na švajcarski franak“, rekao je Vlaški za Ekonom:east magazin.

On procenjuje da bi vrednost „švajcarca“ uskoro mogla da se izjednači sa evrom, ukoliko EU u kratkom roku ne pronađe rešenje za problematične zemlje evrozone.

„Evro je 2006. vredeo 1,68, a danas tek nešto više od 1,1 franka. Pri tome, čak ni u slučaju pozitivnog raspleta krize u evrozoni ne očekujem naglo jačanje evra. Uostalom, zbog sporosti evropske administracije ni rešenja neće brzo doći“, zaključuje Vlaški.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik